Zlato zadržalo stabilnost nakon rasta, analitičari očekuju daljnju ekspanziju cijena

/
Posted By
/
Categories

Cijena zlata prošli tjedan zaključila je u uzlaznoj putanji, uz lagani rast dnevne vrijednosti sa zatvaranjem njujorške burze, tijekom čijeg se rada vrijednost unce zlata kretala od 1.330,40 do 1.336,60 dolara. Sličnu situaciju pratilo je i srebro, kojemu se vrijednost kretala između 16,92 i 17,18 dolara za uncu, završivši trgovanje s vrijednošću iznad 17 dolara za uncu.
Protekli tjedan donio je tako stabilizaciju zlata na visokim razinama iznad 1.330 dolara za uncu, nakon pet tjedana rasta, a analitičari u prvi plan kada govore o kratkoročnim i srednjeročnim kretanjima vrijednosti plemenitih metala stavljaju vrijednost američkog dolara. Daljnje slabljenje ove valute otvorit će prostor dodatnom rastu vrijednosti zlata koje je već poraslo gotovo 100 dolara po unci od prošlogodišnjeg prosinca, a većina stručnjaka slaže se u stavu da činjenica da mu vrijednost nije pala nakon tako snažnog uzleta znači da zlato ima još prostora za ekspanziju.
U korist takvih argumenata ide i politička situacija u SAD-u gdje je federalna vlada trenutačno u „zastoju“ budući da se dvije vodeće političke stranke nisu mogle dogovoriti oko proračunskih sredstava, što je vrijednost dolara zadržala na najnižim razinama u protekle tri godine. Takva neizvjesnost, uz snažnu korekciju brzorastućih opcija poput kriptovaluta, otvara nove perspektive za zlato kao ulaganje koje donosi najveću sigurnost imovini.