zlatu cijena raste

Rast cijene zlata i srebra

//
Categories

Rast cijene zlata i srebra zabilježen posljednja dva dana najveći je u zadnja tri mjeseca. Cijene zlata  su narasle uz sve veću inflaciju i slabiji dolar, dok tržište očekuje od FED-a naznake o tempu povećanja kamatnih stopa. Uz to, nad svijet se nadvija zlokobna slutnja potencijalnog vojnog sukoba u Ukrajini.

Rast cijene zlata i srebra – reakcija na inflaciju i geopolitičku nesigurnost

Cijena zlata zabilježila je znatan rast – prešla je 1840 USD za uncu, po prvi put od studenog prošle godine. Jedan od važnijih fakora koji je tome doprinio je rastuća inflacija. Najnoviji podaci pokazuju da je u prosincu godišnja stopa inflacije u SAD-u dosegla 7%, što je najveći skok u zadnjih skoro 40 godina! Europu također zabrinjava skok cijena – u eurozoni inflacija iznosi 5%, u Njemačkoj 5.3 %, a u Ujedinjenom Kraljevstvu 5.1%. Srebro je također imalo snažan rast. Cijena unce je po prvi put nakon studenog 2021. g prešla 24 USD.

Tržište iščekuje kojim će tempom američka središnja banka povećavati kamatne stope. Posljednjih dana burzovni indeksi su u padu a i dolar je nešto slabiji, olakšavajući rast cijene zlata. Analitičari smatraju da bi ovo naglo povećanje kamatnih stopa, kako bi se ugušila inflacija, moglo uzrokovati slabljenje gospodarskog rasta.

Između NATO-a i Rusije sve su jače tenzije koje uzrokuju globalnu nestabilnost. Amerikanci optužuju Moskvu da namjerava vojno intervenirati u toj zemlji, dok ona to demantira. No, 100.000 ruskih vojnika na granici i zapaljive izjave s obje strane ne doprinose smirivanju situacije. U takvim uvjetima ulagači traže sigurno utočište kako bi se zaštitili od geopolitičkih napetosti.

rast cijene zlata i srebra

Rast cijene zlata i srebra najveći je od studenog prošle godine

Zlato – sigurna luka u nestabilnim vremenima

Zlato predstavlja sigurnu luku kapitala u nestabilnim vremenima. Kako u razdobljima inflacije  novac gubi svoju vrijednost, pretvaranje određene količine novaca u investicijsko zlato mudar je izbor. Stoga – uložite u zlato  i sačuvajte svoj kapital. To vrijedi već desetljećima, osobito u kriznim razdobljima. Veliki izbor zlatnika i zlatnih pločica i poluga  možete pronaći u web trgovini Auro Domusa i kupiti iz udobnosti Vašeg doma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Feedback